Myoser och hur de behandlas

Myoser och hur de behandlas

Mar 25, 2021Mie Elgaard

Myoser - muskelspänning och smärta

Muskelsmärtor som är envisa och inte försvinner efter några dagar som de brukar göra, kallas Myoser eller triggerpunkter. Dessa kan vara mycket smärtsamma när de väl kommer. Du har kanske upplevt att din muskelsmärta ökar och strålar ut till resten av din kropp? Det är fruktansvärt men går att behandla. Läs mer om hur

Nacksmärta, ömma muskler, smärta mellan skulderbladen och muskelsmärta i ryggen är några av de smärtor som kommer med en myos. Muskelspänningar är obehagliga, speciellt myoser som kan sitta lokalt och i mjukvävnaderna, under lång tid. Anledningen till att en myos också kallas en triggerpunkt är att den drabbade punkten kan stråla ut i kroppen och orsaka smärta på andra ställen. Om du tillexempel har smärta i nacken och baksidan av huvudet, kan smärtan sätta sig som en tryckande huvudvärk. Myoser och huvudvärk går ofta hand i hand och det är minst sagt väldigt irriterande.

Om du är en av dem som har upplevt en myos vet du exakt hur mycket det kan hindra dig i din vardag. Känner du igen dig i ovanstående men inte visste vad du skulle göra? Då är du långt ifrån den enda. Läs vidare och lär dig mer om vad myos är, hur man känner igen det och behandlar det.


Myoser och triggerpunkter.

När det gäller myoser råder det ingen tvekan om att det är smärtsamt. Man vet inte vad som händer när en myos uppstår men man kan med säkerhet säga att det kommer att inträffa om man har utsatts för en spänd arbetsställning alldeles för länge. Man glömmer hur mycket man spänner sig när man sitter i samma arbetsposition varje dag.

En myos är termen för ett ont område i din muskel. Om du försiktigt känner med fingrarna över muskeln kan du känna ett hårt område i muskeln där en muskelknut har bildats. Det är här myosen sitter. Man tror att det är muskelfibrer i muskeln som av någon oförklarlig anledning spänner mer än resten av muskeln. Om en myos orsakar smärta i ett närliggande område kallar vi det en triggerpunkt. Detta innebär att du till exempel kan uppleva att smärtan strålar ut som huvudvärk om myosen är i nacken. På samma sätt kan du upptäcka att smärtan strålar ut i armen, om myosen sitter i axeln. Dessa triggerpunkter är mycket obehagliga och det kan ta allt från veckor till månader att gå över. I värsta fall kan myoser bli en kronisk smärta. Detta kan undvikas genom att behandla det i god tid.


Jag fick en myos och behövde helt enkelt hjälp. Jag var tvungen att snabbt komma på benen igen, så att jag kunde återgå till träningen. Det är den mest irriterande smärtan jag har upplevt på länge. Det tog lång tid att återhämta sig.

- Frederik, 35


Hur behandlar och undviker du myoser?

När du har väldigt mycket smärta kan det vara super obehagligt att gå till en massör. Det gör inte bara ont, det kan också vara svårt att sitta ordentligt i bilen och ta sig fram och tillbaka, hemifrån till platsen för behandlingen. Det är därför viktigt att du kan anpassa din massagebehandling till din situation. Här är några alternativ för att bli av med dina myoser:

Byt arbetsposition

En myos kan orsakas av att sitta i en spänd arbetsställning för länge. Det är både hårt och obekvämt för kroppen. Positionen gör att du spänner upp axlarna i linje med öronen. Det ger spänning i både nacke, axlar, rygg och ländrygg. För att bli av (eller undvika) en myos bör du därför byta arbetsställning ofta. Om du kommer ihåg kan det också vara en bra idé att stå upp en gång i timmen. Här bör du sträcka armar och rygg.

Styrketräning och uthållighetsträning är vägen till mindre överbelastning

Genom att hålla igång kroppen, och därmed också musklerna, kan du undvika spänningar och ömhet i musklerna. Den minns varje gång du tränar dina muskler. Den kommer ihåg när du har tränat hårt och den smärtan du har gått igenom efter din första träning. Denna smärta vill kroppen inte gå igenom igen och arbetar omedelbart på att öka uthålligheten för att undvika att bli öm igen nästa gång. Det är dock begränsat hur länge våra kroppar kan komma ihåg. Du bör därför undvika att låta det gå för lång tid mellan träningen. På så sätt överbelastar du inte kroppen. När kroppen är i balans slipper du få myoser och spända muskler.

Stretcha dina ömma muskler med en massagepistol

Med hjälp av slagterapi kan en massagepistol hjälpa dig att bli av med dina spänningar och ömma muskler. Med de konstanta och pulserande slagen du får, mjukar du upp muskler och vävnader och slappnar därmed av mer. Djupmassagen går ner och stimulerar det område av din muskel som har bildat en muskelknut i form av en myos. Det bästa med en massagepistol är att den kan justeras i hastighet och kommer med flera massagehuvuden. Om du drabbas hårt av en myos kan du välja ett mjukt massagehuvud och börja med mycket låg hastighet. På det sättet undviker du smärta och kan istället öka gradvis. Detta gör inte bara processen mycket behaglig, det kostar dig heller inte en förmögenhet. Massagepistolen är också perfekt för att värma upp dina muskler, både före och efter träning.More articles