Allt du behöver veta om en massagepistol

Allt du behöver veta om en massagepistol

Mar 24, 2021Mie Elgaard

Lider du generellt av ryggsmärtor? Kanske lider du av vanliga vardagliga besvär. Det kan vara besvär som lätt smärta i musklerna och lederna. Köp en massagepistol och bli av med smärta och spänning. Hur? Läs mer.

Det spelar ingen roll om du är en professionell idrottare eller bara har ett jobb som ger spänning. Smärta kan förekomma i många former och situationer. Med en massagepistol (även kallad massage gun) kan du vara säker på att du kan vårda dina muskler och ge din kropp exakt vad den behöver. Du ska ha din kropp så länge du lever. Därför är det viktigt att den behandlas precis därefter.

Det har blivit väldigt populärt för idrottare att ha en massagepistol som en integrerad del av träningsrutinen. Det är särskilt populärt eftersom du får billig massage som är snabb och transportabel. Den bästa massagepistolen finns i en storlek så att du kan ta med dig den överallt.

Men vad har egentligen en massagepistol för storlek? Är det inte bara en bluff? Svaret är nej och vi vill mycket gärna ge en förklaring till det. Läs vidare och bli klokare.

Vad är en massagepistol?

Svaret ligger egentligen i produktens namn 'massage pistol´, men låt oss fördjupa oss lite i produkten.

Namnet i sig kanske låter lite våldsamt. Det indikerar dock bara att formen är pistolformad och ger massage. Den är lätt att hantera och är inte större än att den kan hållas i handen.

Massageapparater finns i många olika varianter och levereras vanligtvis med 4-6 olika huvuden. Var och en av huvudena har sin funktion. En massagepistol väger ofta mellan 800 g - 1 kg. En massagepistol från Musclepain väger dock bara 800 g. Vilket gör det superlätt att använda både före och efter träning. Den lätta vikten hindrar din mjölksyra från att strömma ut till musklerna och tröttar därför inte ut dem. Till exempel om du behöver massera axlarna en längre tid och måste lyfta armen för att kunna nå.

Massagepistolen har vanligtvis en led/touch display med flera olika inställningar. Det gör det enkelt att justera var på kroppen du vill ha massage.

Förutom design och vikt har denna fantastiska massageapparat vanligtvis en batteritid på 3-5 timmar. Dessutom har den 10-20 hastighetsinställningar, ett slagdjup på 20-12mm och ungefär 20W lågljudsmotor (30-60db).

Vill du veta var på skalan Musclepain´s massagepistol ligger?


Massage är inte bara en lyx. Det är ett sätt att leva ett hälsosammare och lyckligare liv.


Hur fungerar en massagepistol?

Eftersom de flesta massagepistoler har en LED Touch display, finns det en risk att den startar utan varning. Därför har en extra knapp satts på. Knappen finns vanligtvis längst ner. Det säkerställer att massagepistolen inte startar och använder all ström på en gång. När pistolen är på, pulsar den fram och tillbaka. Det ger små masserande stötar på muskeln. Denna typ av konstant, repetitiv stöt kallas percussionsterapi eller slagterapi om man så vill.

Huvudena som antingen är i hårdplast, gummi, skum eller metall går in och arbetar djupt med dina muskler. Läs vidare om du vill ha en grundlig förklaring av vilket massagehuvud som hjälper till med vad. Dina muskelfibrer masseras, vilket gör det lättare för musklerna att återhämta sig och för att undvika smärta. Dina muskler kommer att bli avslappnade och mjuka.


Vetenskapen bakom slagterapi.

Vi har alla haft det någon gång. Ömma och stela muskler efter en bra hård träning. Det är obekvämt att sitta ner eller gå nerför trappan. Kanske till och med jobbigt att bara ta ett steg, om det var ett riktigt tufft pass. Vi kan nog hålla med om att muskelsmärta inte är så kul.

Med slagterapi hjälper du kroppens muskelfibrer att förbättra reparationstiden. Med de konstanta tryckimpulserna jobbar massagepistolen på djupet av muskeln och mjukar upp kroppens vävnader.

Det kan vara svårt för händerna att komma tillräckligt djupt med vanlig massage. När du redan har smärta i musklerna kan det vara obehagligt att behöva trycka hårt och djupt. Det tar även tid att komma ner till problemet. Detta problem uppstår inte med slagterapi. Med de behagliga och konstanta tryckimpulserna arbetar din massagepistol med muskelfibrerna och de omgivande musklerna. Det gör att man kommer djupare och minimerar smärtan.

När massagepistolen får arbeta på djupet ökar blodflödet till kroppen. Blodet pumpas ut snabbare till musklerna och de drabbade områdena. Det ökade blodflödet gör att kroppens muskler slappnar av. Detta innebär att din smärta minimeras och rörelsen i kroppen förbättras. Med andra ord får slagterapi kroppens muskler att slappna av mer när bindväven mjukas upp.

Som du kan läsa är slagterapi en effektiv metod. En metod för att snabbt återhämta sig från sina ömma och stela muskler. Det är inte bara mer effektivt än vanlig massage, utan också betydligt mindre smärtsamt. Metoden är bra för många saker. Genom att använda slagterapi uppnår du bland annat följande resultat:

 • Lindrar smärta.
 • Ökar blodcirkulationen.
 • Hjälper muskelfibrer.
 • Minskar muskelsmärta och kramper efter träningen.
 • Minska stress och spänning i muskler och leder.

Vem kan använda en massagepistol?

Vi har nämnt det tidigare. Många tror att en massagepistol endast är för professionella idrottare eller för personer som tränar mycket. Detta är inte sant. Vi vet redan att en massagepistol arbetar med kroppens muskler och bindväv. Således slappnar muskelfibrerna av mer och ger kroppen en lugn och avslappnande effekt.

Om du är en person med fullt upp, har legat fel på natten eller kanske suttit på kontoret en hel dag - då är en massagepistol något för dig också! Oavsett om det är smärta i ländrygg, ben, rygg eller någon annanstans, kan du enkelt använda en massagepistol. Alla kan drabbas av smärta. Det gäller inte bara professionella idrottare.

Du som sitter på kontoret en hel dag.

Det är inte lätt att veta vilken position som är mest skonsam för nacke och axlar. Man tänker inte på hur mycket man faktiskt spänner kroppen. Särskilt när man sitter i en låst arbetsställning en hel dag. Axlarna drar upp mot öronen och nacken blir spänd. Speciellt blir de två trapezius musklerna som går längs nacken ner till axlarna, ömma och stela. En massagepistol kan hjälpa till att undvika myoser som lätt kommer vid kontorsarbete. Använd den i 5 minuter medan du njuter av kvällen i soffan. Det är så enkelt!

Du som tränar effektivt eller har ett hårt fysiskt arbete.

Ömhet i musklerna är inte farligt. Det kan dock vara väldigt obehagligt. Kroppen blir först ömmare och vänjer sig efterhand vid vikten man utsätter den för. Men det skiljer sig från dag till dag hur fysiskt hårt ditt arbete är. Till exempel om du är en flyttare. Detsamma gäller när du tränar fysiskt hårt och belastar musklerna mer än du normalt gör. Man pressar dig själv och sina muskler för att uppnå ett bättre resultat och växer därmed i muskelmassa.

Med hjälp av en massagepistol mjukar du upp musklerna. Du ökar ditt blogginflöde och får dina muskler att slappna av. Genom att använda en massagepistol på de ömma områdena kan du uppnå en mycket snabbare återhämtningstid.
Fördelarna med att använda en massagepistol

Snabbare återhämtningstid.

De flesta människor har upplevt den irriterande smärtan av ömhet i kroppens muskler. Speciellt flera dagar efter en hård träning eller aktivitet. Oavsett hur hårt du arbetar för att bli av med smärtan, finns det inget som hjälper. Ingenting är tillräckligt bra för att kunna nå ner och få ett ordentligt grepp om kroppens muskler och muskelfibrer. Musklerna dras samman och vill inte ge med sig eller slappna av. De ömma musklerna känns mest dag 2. Vi kallar detta DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) på professionellt språk. Det vill säga ömhet som först känns efter 12-24 timmar.

Genom att använda en massagepistol ökar du blodcirkulationen till musklerna. Ökad blodcirkulation innebär att syret pumpas ut snabbare till musklerna, vilket påskyndar återhämtningen. Det kommer att kännas som en sportmassage som minimeras till en enda handhållen massageapparat.

Lindrar ärrvävnad.

Vid neuropatisk smärta krävs det att du arbetar djupare med det kritiska området. När musklerna har skadats måste de reparera sig själva. Det kan till exempel vara efter en sportskada. Här bildas ärrvävnad som bildas runt den skadade muskeln. Som ett ytligt sår på huden, kommer ärrvävnaden att stelna och bli hård. I vissa fall kliar muskeln, vilket är mycket normalt när en skada läker.

Ärrvävnaden måste behandlas, och en massagepistol kan hjälpa till med detta. En massagepistol går ner och gör en djupvävnadsmassage i det utsatta området. Djupvävnadsmassage går därmed in och lugnar ärrvävnaden, vilket leder till mer rörelse i kroppens muskler.

Värmer upp musklerna.

Genom att stimulera sina muskler med massagepistolens konstanta upprepade tryckpulser värmer du upp din kroppstemperatur. Detta innebär att de kemiska processerna arbetar snabbare mot musklerna, vilket ger bättre rörlighet. På så vis strömmar blodet snabbare ut till dina muskler och leder. Detta innebär att din syretillförsel och näringsämnen till muskler samt leder ökar. En massagepistol är perfekt för att värma upp muskler och leder, både före och efter din träning eller aktivitet. Genom att ge musklerna massage före träning aktiverar du nerverna. Du signalerar till hjärnan att den måste börja vara aktiv. Dessutom minskar du dålig blodcirkulation.

Tar bort mjölksyra.

När mjölksyra bildas i kroppen betyder det att kroppen inte kan hålla jämn syrehalt i blodet. Syrehalten i blodet hjälper till att transportera bort mjölksyran som har bildats i kroppen. Det bör också nämnas, att det är först när pulsen verkligen testas som mjölksyran uppstår. Mjölksyra är inte farlig smärta, men kan vara väldigt obehagligt när den uppstår. Smärtan känns som en stickande och skärande känsla som kommer när kroppen har fått tillräckligt med aktivitet.

Som tidigare beskrivits har massagepistolen en positiv effekt när det gäller att öka syre och blodtillförsel till muskler och leder. För att få mjölksyra försvinna, använd massagepistolen 5 minuter, det kan göra underverk. Då pumpar blod och syre snabbare genom musklerna och rengör det på så sätt från mjölksyra.

Lindrar myoser och spänningar.

De flesta av oss har haft det. Kronisk huvudvärk som spänner och orsakar muskelsmärta i hela kroppen. Vi tar några smärtstillande medel i hopp om att huvudvärken försvinner. Pillerna fungerar, och allt är frid och fröjd- Fram till nästa dag när det sätter igång igen. Det är väldigt frustrerande. Humöret sjunker i takt med att tröttheten kommer efter att ha varit spänd i flera dagar. Det är vad vi kallar myos eller spänningar. Detta uppstår vanligtvis när du har varit spänd länge.

Den slagterapi du får med en massagepistol är helt fantastisk för att få bukt med myoser och spänningar som har fastnat i kroppens muskler och leder. Välj det massagehuvud som passar bäst för den muskelgrupp du upplever ger störst problem. 5-10 minuter om dagen räcker för att hålla borta myoser och spänningar. Tvekar du över vilket massagehuvud som är bäst för vad? Läs nedanför bilderna.Vilket massagehuvud ska du välja?

Det är individuellt från person till person hur musklerna reagerar på massage. Vissa personer föredrar att använda de smala massagehuvudena för att slå mer koncentrerat. Andra vill ha de stora eftersom de små gör för ont. Det bör därför nämnas att följande beskrivning av massagehuvudena är en guide och inte det slutliga facit. I slutändan du som får känna efter vilken effekt huvuden har på din kropp:

Det sfäriska huvudet.

Detta munstycke är ett mjukt och runt huvud, vilket är särskilt lämpligt för hela kroppen. Speciellt de stora musklerna i kroppen njuter av kulhuvudet, vilket gör det till det mest populära av alla massagehuvuden.

Speciellt bra för:

 • Smärta i låren
 • Smärta i bröst
 • Smärta i skinkorna
 • Smärta i ryggen (de stora musklerna)

Det svampformade huvudet.

Det enda munstycket som är mjukare än det populära sfäriska huvudet är det svampformade. Det är särskilt bra om du vill ha en mjuk och mer avslappnande massage. Det mjuka gummit dämpar hårda slag och är därför särskilt bra för muskler runt ben och andra hårda områden.

Speciellt bra för:

 • Smärta i foten
 • Smärta i magen
 • Smärta i ländryggen
 • Smärta i ljumsken
 • Smärta i knän

Det patronformade huvudet.

Munstycket kan ha en rolig form, men vänta tills den får ordentlig fart. Då är det inte så kul längre. Detta massagehuvud är perfekt för mindre och djupare områden. Speciellt de som kan vara svåra att nå med de andra huvuden. Var särskilt uppmärksam på hur mycket du höjer slagnivån när du använder det patronformade huvudet. Börja gärna på en lägre nivå och öka gradvis tills du känner en bekväm nivå.

Speciellt bra för:

 • Smärta i axeln
 • Smärta i bröst
 • Smärta i benen

Det U-formade huvudet.

När ryggen gör ont är det här huvudet som kan göra den bra igen. Genom att fördela trycket på det sättet kan du gå på djupet utan att utsätta kroppens ben eller annat, för onödiga och hårda slag.

Speciellt bra för:

 • Smärta i ryggen
 • Smärta i akillessenen
 • Smärta i armarna
 • Smärta i höften

Det platta metallhuvudet

Detta munstycke är utmärkt för att ge en hård och noggrann massage på musklerna. Med den breda ytan och det hårda metallstycket, känner kroppens muskler en hård och konstant massage. Det är särskilt bra för att värma upp musklerna innan du tränar.

Speciellt bra för:

 • Smärta i låren
 • Smärta i skinkorna
 • Smärta i armarna (de stora musklerna)

Det halvcirkelformade metallhuvudet

Liksom det platta metallhuvudet ger detta munstycke också en hård och grundlig massage på kroppens muskler. Den runda formen gör det dock möjligt att nå djupare i musklerna.

Speciellt bra för:

 • Smärta i benen
 • Smärta i skinkorna
 • Smärta i bröst
 • Smärta i ryggen (de stora musklerna)

Ju snabbare du kommer över ömma muskler desto starkare blir du!


Viktigt att veta innan du köper en massagepistol!

Överväger du nu att köpa en massagepistol? Vi kan helt klart förstå! Många som har fått en massagepistol är överens om att det är den bästa massageapparaten som finns tillgänglig. Inte bara för att det är billigare än att behöva betala för alternativ massage, utan också för att den är lätt att hantera. Den kan också tas med överallt.

Det finns dock några olika saker att tänka på. Det händer ganska ofta att personer är missnöjda med massagepistolen de har köpt. Det finns flera orsaker till detta. Här får du dem så att du inte behöver råka ut för samma problem:

De billiga no-name-produkterna

Du stöter på en hel del på nätet. Alla annonser säger "vi är de bästa på marknaden". Det finns dock bara ett fåtal webbplatser som bakom fasaden kan stå bakom sin produkt. Det är skrämmande hur få som faktiskt har lagt ner tid, pengar och research på att sälja massagevapen. De av oss som är seriösa med våra produkter vet att de billiga produkterna utan namn, inte är värda att sälja. Men hur upptäcker du bedragaren? Det kan faktiskt vara svårt att göra när du inte har produkten fysiskt i handen. Ändå finns det några saker du kan leta efter när du köper:

 • Saknar logo kan vara en av de saker som skiljer oss från den billiga pistolen utan namn. Tyvärr ser vi ofta att produkterna bara måste säljas snabbt och billigt. Detta kan innebära att företaget sparar på alla saker som gör produkten tilltalande och funktionell.

 • Svag motor är tyvärr också något vi upplever kommer med den billiga no-name-pistolen. Detta innebär att massagepistolen ger mer ljud än genomsnittet och stannar så snart den får motstånd.

 • Dålig / ingen kundservice ses ofta på webbplatser som säljer massagepistol utan namn. De är medvetna om var problemet ligger i deras produkter och vill därför inte behöva ta ställning till det.

 • Originalförpackning med ordentligt utrymme för de olika delarna som ingår. Det är mycket viktigt för att produkten inte ska skadas under transporten. Speciellt om hela produkten tillverkas med billiga material. Då det är lättare att produkten går sönder.

 • Produktinformation är en av de viktigaste sakerna att ha på sin webbplats. Du som kund ska inte tvivla på vad du köper. Eftersom det är en produkt som går ned på djupet av dina muskler, är det viktigt att du vet exakt hur den fungerar. När du köper från Muscelpain, får du med en bruksanvisning, varje gång du beställer!

Bäst i test massageapparat kan vara riktigt bra att kika på. Andra webbplatser som har recensioner av massage och massageapparater är också värda att kolla in. Man kan bland annat kolla massagepistoltest. Musclepain´s massagepistol ligger till exempel bland de som har bäst pris och har de bästa rekommendationerna bland experter. Vi ligger nummer tre ovanför, tunturi och hypervolt. Detta skriver vi inte för att framhäva oss själva på något sätt. Vi skriver enbart detta för att betona vikten av att köpa en massagepistol som andra kunder har varit nöjda med. Annars riskerar du att få en produkt som inte lever upp till dina förväntningar. Detta har gjort att många kunder känner sig säkra nog att köpa sin massagepistol från oss.More articles